De Diggel
  • DeDiggel_huisjes5.JPG

Expositie Talant in dependance Museum Belvédère

Kleurrijke schilderijen, bloemrijke taferelen en eigenzinnige beelden van klei zijn het decor van de bijzondere expositie in afslag BLV; een dependance van Museum Belvédère. De kunstwerken zijn gemaakt door cliënten van Talant bij De Diggel en Atelier Heidewoud in Heerenveen. Zij lieten zich op verzoek van museum Belvédère inspireren door het thema flora en fauna.

Op een geheel eigen wijze hebben de kunstenaars hun associaties met de natuur verbeeld. “Hierdoor is er een grote diversiteit in kunstwerken,” vertelt begeleidster Jetske Arendsz. Het meest opvallende vindt zij de boom. “De onderdelen van de boom zijn door verschillende kunstenaars gemaakt en laten heel mooi de verschillende talenten en technieken zien. Een grote boom met stevige stam en allemaal verschillende takken is het resultaat.” De kunstenaars worden in hun creatieve processen uitgedaagd bij De Diggel en Atelier Heidewoud, beide dagbestedingslocaties van Talant.

Outsider Art
Bij atelier De Diggel ligt het accent op keramiek. Hier worden op ambachtelijke wijze keramische beelden, serviesgoed en mozaïeken gemaakt. Atelier Heidewoud is een initiatief van Talant en Atelier Majeur voor Outsider Art. “Het maken van schilderkunst en tekeningen is voor deze groep mensen meer dan dagbesteding. Ze hebben allemaal de behoefte om iets te maken. Een scheppingsdrang,” geeft Martin de Jong van Atelier Majeur aan. “Het is voor hen een vorm van communicatie die meer laat zien dan zij vaak kunnen zeggen. De beeldtaal komt rechtstreeks uit hun hart. Niet afgeremd door hun beperking.” Deze bijzondere groep bestaat sinds 2017.

De expositie
De expositie is van 24 november tot en met 9 december 2018 te zien in Afslag BLV. Deze dependance van Museum Belvédère, in de expositieruimte van de Heerenveense school, legt het accent op aanstormend talent. Het is een initiatief van het museum in het kader van het culturele jaar LF2018.