Passiflora
  • DeDiggel_huisjes5.JPG

Schildergroep Heidewoud op stap

Een groep van 12 cliƫnten uit Heerenveen startte dit jaar in september met schilderen. Dit onder begeleiding van kunstenaar Martin de Jong, Doris Laczko en Jetske Arendsz. Om de periode van de eerste 10 lessen af te sluiten gingen ze met elkaar op stap naar Workum.

 

Samantha en Yvonne, twee medewerkers van Pottenbakkerij De Diggel, schreven samen met begeleidster Jetske een verslag van deze dag. 

Om 10 uur rijden we richting Workum! Ons eerste bezoek is bij Galerie Zofier, omdat Martin zijn schilderijen daar te zien zijn. De tentoonstelling bij Galerie Zofier heeft de naam: 'Ritme van de Stad'. Yvonne benoemt dat zijn schilderijen net puzzels zijn. Sommige schilderijen zijn de planken in verschillende lengtes. Het thema van de schilderijen is stadsgezichten.

Samantha benoemt dat de zebrapaden zwart zijn, de schilderijen veel hoge gebouwen hebben. Samantha vertelt ook dat er streepjes door de schilderijen heen zitten. De schilderijen zijn erg groot en sommige kun je 'zo in lopen' voor je gevoel. Iedereen maakt foto's en is onder de indruk van alle schilderijen. Martin wordt veel gevraagd of ze dat ook kunnen leren! Martin zegt: "Dat kunnen jullie wel!"

We hebben lekker geluncht, soep met broodjes. Daarna zijn we naar het Jopie Huisman museum gelopen. We kregen allemaal een audio apparaat en keken naar de film over Jopie Huisman. Het valt iedereen op dat er heel veel kleding is geschilderd. De kleding die hij daarvoor gebruikt is ook te zien. Samantha benoemt de steken van een breiwerk, die Jopie zo goed heeft geschilderd. Zijn zelfportret hangt er ook.

Via de audio kon je bij elk schilderij of voorwerp horen hoe dit schilderij tot stand is gekomen. Het is heel leuk om te zien hoe hier gebruik van werd gemaakt. Sommige gingen op de bankjes zitten en bij elk zitje was weer een ander verhaaltje. In een ander vertrek zijn muziekstukjes te horen die sommigen uit volle borst mee zongen.

In de laatste les hadden wij ook allemaal iets waardevols van vroeger meegenomen om te schilderen, zoals je ook in de schilderijen van Jopie huisman ziet.  De dag was gezellig en geslaagd. In januari gaan we verder met schilderen!